top of page

Forskellige typer af vulkaner

Vulkaner kan inddeles i en række typer, som beskriver deres fremtoning og udbrudstyper:

 

Spaltevulkaner: I en spaltevulkaner  ser man, at lavaen flyder ud igennem en længere spalte, uden at man kan se et egentligt krater ( åbning i toppen af en vulkan hvorfra varm aske el. lava strømmer ud ved vulkanudbrud).


Skjoldvulkaner: En skjoldvulkan er brede, let buede vulkaner, der minder lidt om et gammeldags ridderskjold. De dannes af letflydende lava, som kan strømme over store afstande. Skjoldvulkaner forekommer mest i spredningszoner og ved hotspots. 

 

 

Stratovulkaner/ kejlevulkaner: En keglevulkan er som regel ganske symmetriske og har en jævn, stejl hældning og store, dybe kratere. De findes overvejende omkring Stillehavets Ring of Fire og er kendte af dens meget voldsomme, eksplosive udbrud.

 

Supervulkaner: Et ekstremt voldsomt, men også meget sjældent fænomen er såkaldte superudbrud på mange hundrede eller sågar over tusind kubikkilometer udbrudt materiale. En sådan vulkan kaldes en supervulkan. Konsekvenserne af et sådan udbrud er enorme, ikke mindst på grund af gigantiske mængder svovldioxid, som sendes højt op i stratosfæren og derved kan forårsage alvorlige klimaændringer med kraftige temperaturfald på globalt plan i mange år. Heldigvis forekommer sådanne udbrud kun med mange tusinde års mellemrum. Det meste kendte eksempel er nok Yellowstone i USA, som sidst forårsagede et superudbrud for 600000 år siden.

lava flyder ud af en splatevulkan

Skjoldvulkan Etna i udbrud

En keglevulkan/ Stratovulkan i udbrud

Vulkanudbrud som dette i Alaska kan være voldsomme. Men ingen af vor tids vulkanudbrud kan måle sig med historiens supervulkaner.

© 2015 lavet af Eelami & Yansiga

bottom of page